miercuri, 5 mai 2010

CAMP FISH ZIMA

La 15 kilometri de Tîrgu Mureş, spre Reghin - mai exact în localitatea Dumbrăvioara, la 100 de metri de la cotitura spre Glodeni - se afla Camp Fish Zima. Un loc de agrement cu 2 bălţi, unde toată lumea poate să pescuiască în cele 2 sisteme catch and relese şi catch and keep. Suprafaţa celor 2 bălţi este de 1,4 hectare. Speciile ce se pot prinde sunt următoarele: crap de la 1 kg până la 20 de kg, amur de la aprox. 5 kg până la 15 kg, somn de la 500 de grame până la 60 kg, caras de la 300 grame până la 1 kilogram, plătică de la 200 grame până la 1,5 kg.
Prima baltă este destinată pescarilor de staţionar mai mult. Speciile cele mari de somn se află în a doua baltă, despre care o să vă scriu puţin mai târziu. Să revenim la prima baltă. Cum vă spuneam, este ideală pentru pescuitul la staţionar ( mai ales la rubesiană, la wagleer). Este de recomandat să pescuiţi cu monturi fine, la viermişor – s-ar putea să intre crapul sau carasul mare dar asta nu cred că este o problemă. Dacă scapă, intră altul! Balta cu monştri (a doua) e plină de exemplare foarte mari de crap, somn, amur, chiar şi nişte specii de plătică mari cât un capac de WC, dar acestea sunt foarte rare. Aici se practică pescuitul la fund, deoarece se poate lansa fără probleme la buza sturfului (acolo stă crapul, cam la 20 de metri de mal). Este recomandat să folosiţi fire groase deoarece se pot intampla surprize (vezi foto - dai la crap la momitor cu fir principal 0,30, înaintaş 0,25 şi îţi intră un monstru de somn de 17kilograme).
***
Am adresat câteva întrebări dlui Zima Ferenc, administratorul complexului Camp Fish Zima:
Rep: Ce v-a determinat să înfiinţaţi acest loc superb de agrement?
Zima F.: Faptul că am o slăbiciune pentru acest sport, în general pentru petrecerea timpului liber în natură, m-a determinat să dezvolt acest loc.
Rep: Fiind o afacere, există şi aici niste taxe care trebuie achitate...
Zima F.: Sigur că da... ca peste tot în lume, un loc de agrement amenajat cum este acesta necesită nişte cheltuieli... Astfel, taxa pe prima baltă este de 20 lei iar la a doua este de 40 lei. Programul zilnic este următorul: marţi – duminică, de la ora 7.00 până la ora 20.00. Luni 13.00-20.00. Se pot folosi 2 beţe a câte 2 cârlige fiecare. Şi pentru ca pescarii înrăiţi să nu plece acasă cu juvelnicul gol, pot cumpăra peşte de la noi.
Rep: Ce amenajări aţi făcut?
Zima F.: Locul este potrivit pentru toate categoriile de vârstă. Am amplasat leagăne pentru copii, mese şi bănci rustice, se poate face grătar... tot ce este necesar pentru o ieşire reuşită în natură. Se pot organiza şi concursuri de pescuit.
Rep: Mulţumim pentru amabilitate.... o urare specifică aveţi de făcut celor care o să meargă la Camp Fish Zima...
Zima F.: Bineînţeles.... FIR ÎNTINS!

CRAPUL

Prin rubrica de faţă, imi propun sa vă prezint cele mai noi şi utile informaţii despre crap şi tehnica de pescuit a acestuia.
Crapul este o specie de peşte pe cât de răspândită pe atât de enigmatică şi râvnită de pescari. Cum majoritatea speciilor de peşti au şi un corespondent din fauna terestră, crapul este asociat de multe ori cu porcul. Atributul de porc al bălţilor este datorat asemănării izbitoare: corp îndesat, masiv şi greoi, botul orientat în jos. Se spune că un crap râmă prin nămol, filtrând cantităti mari de hrană. Crapii traiesc în grupuri, sunt suspicioşi nu însă şi prădalnici. Capacitatea lor de a înţelege şi a dejuca capcanele face ca acest peşte să semene cu vulpea. Un crap odată prins şi scăpat (sau, ne place să credem, eliberat) devine un adevarat expert în evitarea momelilor, pescuitul acestora fiind o probă de adevarată fineţe. Crapul este un peste de o inteligenţă aparte, dublată de instincte puternice.
Ca să ne putem da seama dacă într-o zonă a bălţii sunt sau nu crapi, trebuie să pornim de la observaţia că, în general, crapii fac deseori sărituri mai mult sau mai puţin zgomotoase. Uneori se răsucesc energic la "oglinda" apei, alteori fac sărituri spectaculoase, precum delfinii. Însă, ce se întâamplă cu crapii mari ? Dacă nădim o suprafaţă mai mare, atunci crapii cei mari vor fi prezenţi în special în zonele limitrofe. Iar când liniştea se aşterne, atunci se reped să adune în grabă urmele de hrană rămase în nămol. Cel mai bine este ca nădirea să nu se facă în exces, dacă vrem să prindem numai exemplare foarte mari. O trăsătură foarte interesantă este că, în general, crapul este fricos dar curios în acelaşi timp. Chiar dacă speriem un crap în timpul lansării, el fuge pe moment dar revine în scurt timp în locul cu pricina pentru cercetări.
Crapul este un peşte care trăieşte pe fundul apei, scormonind şi brăzdând tot fundul albiei, complacându-se de regulă să stea în ape mai mult tulburi. Un sfat la adresa crapiştilor este să nu neglijeze acest din urma aspect. Este omnivor iar preferinţele sale alimentare diferă de la un sezon la altul. El mănâncă uneori mâncăruri la care nici cu gândul n-am gândi. Mănâncă peşti morţi, gunoaie aflate în descompunere, găinaţ de pasăre. Unii pescari folosesc cu succes găinaţul în prepararea nadei pentru crap. Mâlul este intotdeauna căutat de crap. Acesta conţine un soi de bacterii care ajută digestia crapului. Pe timpul zilelor de caldură toridă el pleacă din zonele cu mult mâl - în care se degajă metan - spre acele zone cu apă oxigenată. Primavara, când adoptă meniul de carnivor, crapul înfulecă şi expulzează cu mare repeziciune râmele de mâl, plevuşca, mormolocii ... pe care-i ameţeşte şi apoi îi mănâncă cu mare poftă. Nici răcuşorii şi scoicile nu scapă uneori de foamea crapului, în măsura în care acestea din urmă nu se baricadează la timp. Deseori, puii de crap cad victimă propriilor părinţi. De aici şi succesul unor momeli cu ingrediente de origine animală (bulete cu aromă de carne, de peşte, biscuiţi pentru câini). Crapii sunt de asemenea ierbivori. În anotimpurile călduroase, când vegetaţia subacvatică se găseşte din abundenţă, interesul crapului pentru hrana animală, consumând preponderent hrană de origine vegetală. Crapul mănâncă bine atât în anotimpurile calde dar mai ales în prima parte a toamnei, când acesta se pregăteşte să intre în iarnă cu o rezervă cât mai importantă de energie. Căderea primei brume anunţă că am intrat deja în plin sezon de pescuit la crap. În această perioadă se prind cele mai mari capturi de crap. Această regulă este valabilă în special pentru crapii romaneşti, oglindă şi mai puţin pentru cteno.
Crapul este prin excelenţă un gurmand putând consuma la o singură "masă", în medie, hrană într-o cantitate echivalentă cu până la 1/5 din greutatea sa. Dacă este privat de hrană sau vremea este capricioasă, crapul poate sta nemâncat chiar şi o săptămână. Dacă are hrană din abundenţă el mănâncă până "crapă", după care urmeaza digestia. În general digestia crapului este rapidă, fiind însă dependentă şi de temperatura apei şi natura alimentelor. În general hrana nepreparată, cum ar fi porumbul, se digeră mai greu, lucru nedorit atât de peşte cât şi de pescarul care somează mai mult. Buletele, grâul fiert şi alte preparate obţinute prin coacere sau prin fierbere sunt digerate mai uşor iar peştele mănâncă mai des. Raportul dintre timpul de digerare a hranei nepreparate faţă de cele preparate este de 3:1, raport reflectat şi în timpul de aşteptare al pescarului care realizează nădirea. Să reţinem că sistemul digestiv al crapului se rezumă la un intestin, deci nu are stomac. De aici rezultă că randamentul prelucrării alimentelor în sistemul digestiv al crapului nu este prea ridicat, de unde şi nevoia permanentă a crapului de a consuma cantităţi mari de hrană. Exemplarele foarte mari de crap parcurg zilnic uneori kilometri în cautare de hrană. Revenind la faza de cautare şi analiză a locurilor de pescuit la crap, trebuie să subliniem că atunci când crapii execută sărituri este semn că apa este oxigenată, hrana este pe placul lor iar aceştia se manifestă ca atare. Este un semn mai mult decât promiţător că vom face o partidă de pescuit reuşită dar asta nu înseamnă că, obligatoriu, el va mânca şi din momeala noastră. Aici intervine şi abilitatea noastră de pescari. Trebuie să reţinem că, aproape ca o regulă, dacă nădim intens un loc şansa capturării unui exemplar mare este minimă la început, primii veniţi fiind crapii tineri, inconştienţi, sau crapii sălbatici - care nu cunosc experienţa capcanelor. Cum pleacă aceştia apar şi bătrânii. Un lucru demn de reţinut este că o luptă prelungită cu un crap mare poate determina fuga bancului de crapi din zonă. Printr-un sistem specific de comunicare, se pare că aceştia sunt avertizaţi de victimă. Partea bună este că, deşi fricoşi, crapii revin uneori destul de repede în zona de hrănire. Este de remarcat faptul că, în general, crapii răspund foarte bine la momelile cu care sunt învăţaţi. Dacă aceştia au mâncat numai porumb, cu siguranţă vor prefera cele 3 boabe de porumb conservat prinse într-un ac, în locul mult mai pretenţioaselor bulete agăţate cu grijă în firul de păr. Aşadar, analizaţi cu atenţie momelile celorlaţti pescari care au prins crapi înaintea voastră. Deşi nu este esenţială culoarea momelii, totuşi culorile luminoase sunt preferate.

NADE

Reţeta I
Compoziţie: 2kg porumb uscat, 1 kg grâu, 1/2 kg boabe soia, 1/2 kg seminţe floarea soarelui, 1/2 kg seminţe canari sau păsări mici (opţional), 1 kg mazăre la conservă, câte 1/2 kg din următoarele: ţşrot, mălai, făina, apoi un plic lapte praf (cred că are 400-500 grame) din cel ieftin, un pachet pesmet şi unul de griş, 1/2 kg zahăr, 5-6 ouă, un borcan de miere. Compoziţia se împarte în două: seminţele şi boabele se pun împreună la înmuiat, bine amestecate (fără mazăre!). Ideal 48 de ore, se poate şi cu 24 de ore. Cele de floarea soarelui sunt water-proof şi dacă nada nu se leagă bine ai şansa să le vezi plutind prin apă la aruncare.Făinurile, zahărul şi laptele praf se pot amesteca separat până la omogenizare, evident fără oua şi miere. Cu o seară înainte se scot seminţele muiate într-un lighean mai mare unde se amestecă cu "făinurile" adăugate treptat. Acum se adaugă şi mazărea cu tot cu zeamă. Dacă mai este nevoie, se adaugă apa din vasul unde au fost ţinute la înmuiat dar, atenţie, cu zgârcenie; scopul este să se obţină o compoziţie "umedă" nu una îmbibată de apă. Se amestecă bine şi se mai lasă ceva timp, poate fi o oră sau chiar două pentru ca totul să fie uniform umezit. Cel mai bine este să se păstreze de-o parte o mică cantitate din amestecul cu faină, mălai etc. care poate fi adăugat în caz că iese o compoziţie prea moale. Apoi se adaugă mierea, ouăle şi evident se amestecă iarăşi bine. Compoziţia finală ideală trebuie să arate aşa: să se vadă bine boabele iar "liantul" dintre ele abia să se ghicească. Şi trebuie să fie foarte tare şi destul de lipicioasă. În cazul în care se momeşte cu praştia, se fac de seara guguloaie nu foarte mari care se pun separat într-un lighean neacoperit. Dacăa ieşit bine nada ele se mai întăresc peste noapte şi pot fi uşor aruncate fără să se sfărâme. O parte din nadă se păstreză pentru arc. Se pune puţină pe momitor, numai cât încape în interiorul arcului culisant. Tot din aceeaşi compoziţie se mai gauresc boabe de porumb care se pun pe fir. Oricum, una peste alta, se bservăt că nada asta atrage mai ales cteno. Crapul romanesc vine mai rar şi atunci vine la boiles.
Reteta II - formula îmbunătăţită
Compoziţie: 2kg porumb uscat, 1 kg grâu, 1/2 kg boabe soia, 1 kg seminţe cânepă, 1/2 kg seminţe canari sau păsări mici, 1 kg mazăre la conservă, câte 1/2 kg din următoarele: şrot, mălai, făină, apoi un plic lapte praf (400-500 grame) din cel ieftin, un pachet pesmet şi unul de gris, 300-400 grame piper pisat, 300-400 grame boia iute, 1 kg zahăr, 5-6 ouă. Se fierb boabele separat, cele de cânepă se fierb până pleznesc. Se lasă la răcit apoi se scurg de apă şi se amestecă. Prafurile şi făinurile se amestecă separat până la omogenizare apoi se amestecă cu boabele fierte. Ideea este aceeaşi, în nada finală trebuie să se vada mai ales boabele din compoziţie şi mai puţin "liantul". Se pare că piperul şi praful de boia sunt un puternic atractant. Dacă mai e nevoie de apă evident se foloseşte din cea ramasă de la fiertul boabelor. Dacă nădeşti prea puţin locul ai şanse mai puţine să atragi peştele, dacă nădeşti prea mult, crapul vine, mănâncă şi pleacă. Mierea trebuie scoasă din formula pentru că atrage foarte mult puiet.
***
De ţinut minte:
-mămăliga nu trebuie să aibă miros de mâncare, prăjeli sau alte alimente pe care le consumăm sau le-am preparat anterior în ceaun;
-fumătorii trebuie să se abţină de la fumat în timp de pregătesc nada, chiar dacă le este greu, deoarece mirosul de tutun nu este deloc agreat de crap. La fel când fixăm nada şi momeala în cârlig. Tutunul este cea mai eficientă "antimomeală";
-apa pentru prepararea mămăligii este bine să fie luată din lac sau dintr-o fântână curată, apa plată îmbuteliată sau, în caz extrem, apa de robinet ţinută 1-2 zile într-un vas în aer liber;
-în loc de zahăr este preferabil să folosim miere curată sau pastile de zaharină, deoarece mămăliga va fermenta mai greu pe timp foarte calduros